Acasa / Noutati / Articol / Viața este un amestec dintre online și offline
Viața este un amestec dintre online și offline
Noutati ArticolViața este un amestec dintre online și offline
Timpul petrecut de copii în fața ecranului este un subiect foarte discutat în aceste zile. Observăm că de la o zi la alta cumpărăm noi gadgeturi și noi aplicații, menite a fi folosite de către copii.
Tehnologia digitală a schimbat deja lumea în care trăim, iar pe măsură ce tot mai mulți copii ai lumii devin conectați la mediul online, aceasta transformă și copilăria.
Am vorbit cu Laura Ion, specialist în Online Safety for Kids, despre dieta digitală, care se referă la menținerea unui echilibru între activitățile online și cele offline.
Conform specialistilor in domeniu, vizionarea unui ecran declanșează la nivel celebral niște substanțe din gama opiaceelor, substanțe relaxante, care creează plăcere. Prin utilizarea device-urilor electronice, copiii învață să primească plăcere fără efort, iar ulterior vor face mai greu față interacțiunilor sociale, care necesită atenție și implicare.
Așadar, folosirea în exces a device-uri poate deveni o problemă gravă.
Recomandări privind timpul petrecut în fața ecranului în funcție de vârstă. Aici ne referim la timpul petrecut în față ecranului pentru activități recreative, nu cele care țin de școală. Trebuie să diferențiem consumul de ecrane bazat doar pe relaxare de consumul de ecrane bazat pe o activitate intelectuală. Domnul psiholog Marius Zamfir, explică intr-un interviu acordat Parentropolis că timpul petrecut în fața unui ecran pentru învățare nu trebuie considerat timp de ecrane.
Sub vârsta de 18 luni
Recomandările Academiei Americane de Pediatrie sunt: fără timp petrecut în fața ecranului, în afară poate de videocall cu bunicii.
Copii mici (18 luni-24 luni)
Între 0 – 30 minute
Aceasta este o perioadă critică de dezvoltare pentru ei, așa că încurajați cât mai mult acțiunea fizică, creativitatea și interacțiunea cu oamenii din jur.
În cazul în care au parte de timp petrecut în fața ecranului, urmăriți împreună cu ei conținut educațional de calitate și adecvat vârstei lor, pentru a-i ajuta să înțeleagă ceea ce văd. Limitați numărul total de ore de expunere la ecrane la mai puțin de o oră.
Preșcolari (3-5 ani)
Până la 60 de minute pe zi
Încercați să planificați timpul petrecut la televizor și rezistați tentației de a folosi ecranele ca pe un mijloc de calmare sau de distragere a atenției.
La această vârstă, copiii pot avea o interacțiune conștientă cu personajele, așa că ajutați-i să înțeleagă ceea ce văd și să aplice acest lucru la lumea reală din jurul lor!
Multe jocuri și filme din online au și versiuni offline, sub forma de boardgames, așa că încercați să găsiți cărți sau jucării, care pot permite copilului să se joace cu personajele preferate în afara ecranului.
Este un alt mod de a de a vă implica copiii în jocul creativ!
Școlarii (6-10 ani)
Până la 60-120 min pe zi
Impuneți limite clare în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranelor și în ceea ce privește tipurile de media folosite.
Asigurați-vă că ecranele nu devin un obicei care impiedică efectuarea temelor .
Deși dezvoltarea abilităților tehnologice este importantă, încercați să existe un echilibru între timpul online și timpul relaxat.
Pe măsură ce cresc, părinții le pot oferi treptat copiilor mai mult control și posibilitatea de a alege în ceea ce privește modul în care gestionează timpul lor.
Asigurați-vă că timpul la ecrane nu ia locul somnului, activității fizice și a altor lucruri esențiale pentru sănătate.
Vârsta gimnaziului (11-13 ani)
Până la 2 ore pe zi
La această vârstă, copiii pot înțelege conceptul de echilibru. Depinde de părinți să îi ajute să vadă cum se potrivește timpul petrecut în fața ecranului în programul lor.
Dacă observați că preadolescentul se implică foarte mult într-un anumit joc video timp de o săptămână sau două, încercați cu blândețe să îl ajutați să înțeleagă beneficiile moderației.
Ajutați-vă copiii să înțeleagă că recunoașterea excesului este o abilitate valoroasă pentru viață.
Dar modul în care petrec copiii timpul online este diferit, iar timpul nu ar trebui să fie singurul criteriu de luat în seamă. Noi ca părinți ar trebui să vedem care este impactul pe care îl are acest mediu asupra dezvoltării copilului.
Sunt multe lucruri pe care copiii nu le vor putea învăța niciodată în mediul online. Ce nu pot învăța ei online ?
- Cum să se comporte în familie.
- Cum să se descurce din punct de vedere social cu alți oameni atunci când sunt față în față.
- Cum să se bucure să fie afară în natură.
- Cum să facă lucruri cu mâinile și corpul lor, care nu au nicio legătură cu dispozitivele electronice.
Așa că organizați ieșiri în natură în care să admirați peisajul, mergeți la camping unde nu există semnal de internet. Veți rămâne surprinși de cât de repede se adaptează copii noștri și de cât de flexibili sunt. Își vor găsi jocuri noi și vor improviza jucării folosindu-și imaginația, curiozitatea și pofta de joacă.
Cu toții ne dorim să existe un echilibru perfect între viața virtuală și cea reală, ne dorim ca avantajele lumii digitale să se combine perfect cu avantajele lumii analogice.
Mai multe detalii despre cum să-i sprijinim pe cei mici în dezvoltarea unei relații echilibrate cu tehnologia, găsiți în cursul “Copiii și tehnologia” realizat împreună cu psihologul Marius Zamfir ce poate fi gasit pe www.parentropolis.com .