Cum să reacționam în situații de urgență și la dezastre naturale

Cum să reacționam în situații de urgență și la dezastre naturale

Acasa / Articol / Cum să reacționam în situații de urgență și la dezastre naturale

Cum să reacționam în situații de urgență și la dezastre naturale

Articol

       Dezastrele naturale sunt cauzate in urma proceselor din natura. Pot provoca pagube materiale insemnate, pierderi umane, pot avea efecte majore asupra vietii.

       Dezastre naturale sunt uraganale, tornadele, cutremurele, avalansele, eruperea vulcanilor, alunecarile de teren, seceta, viscolul, inundatiile.

       Pentru a preveni urmarile grave ale dezastrelor naturale, oamenii trebuie sa fie foarte bine instruiti.

       In cazul cutremurelor, care apar prin surprindere, este necesar sa recunoastem locurile care ne pot proteja si anume tocul usii, masa, birou etc, sa inlaturam pericolul de incediu din locuinta, trebuie sa avem la indemana o trusa de prim ajutor, haine groase, o lanterna, un radio. Trusa de prim ajutor trebuie sa contina termometru, leucoplast, comprese sterile, fasa elastica, foarfeca, alcool sanitar, bandaje, nurofen, paracetamol, apa oxigenata, rivanol, unguent impotriva arsurilor. Preventiv trebuie sa cunoastem cateva masuri cum ar fi sa identificam pericolele din locuinta, sa stabilim un loc de intalnire cu membrii familiei daca suntem in afara locuintei cand se produce un cutremur, sa stim ca, in caz de urgenta, putem apela la numarul unic 112.

  In timpul cutremurului deschidem usile, trebuie sa ne departam de ferestre si balcoane, sa nu avem flacara deschisa in casa, ne adapostim sub o grinda/tocul usii,  nu iesim din casa, sa nu folosim scarile sau liftul. In cazul in care am fi surprinsi pe strada de cutremur, trebuie sa fim atenti unde ne adapostim, sa nu existe riscul de a cadea geamuri sparte, diverse obiecte ce ne pot pune in pericol viata, sa nu alergam si sa ocolim aglomeratia. Dupa cutremur trebuie sa fim atenti sa nu deschidem gazul, sa nu atingem firele de electricitate, folosim doar lanterna, folosim telefonul doar in caz de urgenta ca sa nu tinem linia ocupata.

Trebuie sa cunoastem care sunt cele mai apropiate unitati medicale, unitati de politie, unitate pentru situatii de urgenta, precum si alte adrese utile.  Pentru a gestiona aceste situatii de criza trebuie sa ne pastram calmul, sa nu intram in panica. Este indicat sa ne trecem pe o hartie tot ce trebuie sa facem in situatiile astea, inclusiv numele, adresa, varsta, este posibil ca in acele momente de panica sa nu fim coerenti.

  In cazul inundatiilor, trebuie sa ne refugiem in locul ce mai inalt al casei, sa intrerupem alimentarea cu energie electrica, sa avem o trusa cu strictul necesar.

Daca acest dezastru implica si evacuarea locuintei, trebuie sa respectam ordinele de evacuare impuse de autoritati. 

    Trebuie sa stim ca o situatie de urgenta ne poate pune viata si sanatatea in pericol, afecteaza mediul inconjurator. In cazul acestor situatii de urgenta, trebuie sa  respectam toate masurile impuse de autoritati, sa tinem legatura cu autoritatile folosind telefonul mobil, sa nu ne lipseasca o trusa medicala de prim ajutor, sa avem o rezerva de apa si mancare, lanterne, cuverturi. Aceste situatii, de multe ori, apar neprevazute si trebuie sa actionam cu calm ca sa putem gestiona  cat mai bine situatia.

     In scoli si gradinite este de preferat sa se faca lectii si simulari despre situatiile de urgenta pentru ca elevii sa stie ca trebuie sa asculte de cadrele didactice. Trebuie sa li se explice care este planul de evacuare si care sunt locurile cele mai sigure.

    Este recomandat ca fiecare persoana sa stie cateva reguli simple care se aplica in cazul acestor situatii.

 

Surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Catastrof%C4%83_natural%C4%83

https://www.storyboardthat.com/ro/lesson-plans/dezastre-naturale

http://cis01.ucv.ro/psi/norme_mec/reguli%20de%20comportare%20si%20masuri%20de%20protectie%20in%20caz%20de%20dezastre.pdf

https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/f8/f8dafe2b-179a-4224-a354-993dadebcd86.pdf

http://www.orastie.info.ro/servicii/prciv/pc11.pdf





Situatii de urgenta

- Poti face ca o lista cu pasi. De exemplu, in cazul unui cutremur, care sunt pasii pe care ar trebui sa ii facem in cazul in care suntem in imobil. In primul rand pregatirea. Sa avem mereu in casa intr-un loc cunoscut o cutie de situatii de urgenta cu anumite obiecte vitale, sa ne facem propria trusa de prim ajutor care sa contina cum ziceai si tu lanterna, un hanorac/ polar, conserve pentru 2 zile, apa, spirt, fase sterile, un schimb de haine curate...vezi ca cei de la ARCEN au facut un studiu interesant si au si cursuri pe subiectul asta - trebuie sa aiba un articol despre asta detaliat. Apoi unde trebuie sa stai si de ce. Ce trebuie sa ai in jurul tau sau sa nu ai. La noi nu prea sunt inundatii si pentru ca vorbim mult despre urban, cred ca e suficient sa vorbesti despre cutremure.

- Care sunt numerele de telefon la care sa apelezi in caz de urgenta? Apoi mai sunt si alte sfaturi. Sa nu suni prea des pentru a nu bloca linia. Ce sa transmiti in momentul in care suni (localizare, nume, varsta, numar de persoane - din astea). Eventual pot fi notate lucrurile astea pe o hartie, ca atunci cand e panica e mai greu sa stii tot. Asa le citesti si poti fi coerent si sigur ca nu ai uitat ceva important.

- Ce pot face scolile pentru a se asigura ca se descurca in cazul unei situatii de urgenta. Cum ai scris si tu, dar detaliat.

Ultimele articole